Idén 26. alkalommal került  megrendezésre a Békés Megyei Németek Anyanyelvi és Kulturális Napja. Ennek színhelye Almáskamarás volt. Békés megyében 10 településen működik német nemzetiségi önkormányzat: Almáskamaráson, Békéscsabán, Békésen, Eleken, Gyomaendrődön, Gyulán, Kétegyházán, Mezőberényben, Orosházán és Vésztőn. Ezek színvonalas német nyelvű műsorral képviselték nemzetiségünket. 
Az ünnepélye megnyitót követően a helyi római katolikus templomban tartott szentmisét Blás Sándor plébános úr. Felhívta figyelmünket hagyományaink megélésére. Ezután a temetőben megkoszorúztuk a malenkij robotra elhurcoltak emlékfalát. Nagy Lászlóné, Erzsike néni erre az alkalomra írt versét mondta el. Mécseseket gyújtottunk az elhunytak lelki üdvéért.
A kulturális blokkot Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott Mittag Mónika, a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Mazán Attila polgármester úr. 
Az almáskamarási diákok több táncot mutattak be, melyek német nemzetiségiek. Ők és a többi szereplő is osztatlan sikert aratott.
A blokk végén Hack Ferenc Mihályné, az Almáskamarás Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a német nemzetiségi elnököket és megköszönte kitartó munkájukat.
Az ebéd “pone nudli”, hagyományos sváb étel volt. A kemencénkben sváb süteményt sütöttek az érdeklődőknek falunk szorgos asszonyai és segítőik.
Délután a program zárásaként német táncházat szerveztünk.

Ez a rendezvény is magas színvonalon szerveződött és öregbítette Almáskamrás jóhírét.